Bastandets hälsofrämjande effekter

Insidan av bastutält med brinnande kamin

Bastun är inte bara en plats för avkoppling och social samvaro, den har också visat sig ha en mängd hälsofrämjande effekter som har uppskattats i århundraden. 

Mycket tyder på att bastubad är rena dunderkuren för hälsan. Vetenskapliga studier visar att bastande kan ge minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, demens och stroke. Bättre sömn, minskad ångest och lindrad värk. Läs till exempel Bastuboken där Hans Hägglund, läkare och professor vid Uppsala universitet, mångårig bastufantast och bastudoktor vid Svenska Bastuakademien går igenom kunskapsläget.

Här listar vi några av de hälsosamma fördelarna med att njuta av en bastu, oavsett om det är i ett bastutält eller en traditionell bastu.

Förbättrad cirkulation: Bastun skapar en varm och fuktig miljö som får blodkärlen att vidgas. Detta resulterar i en ökad cirkulation, vilket i sin tur kan hjälpa till att sänka blodtrycket och förbättra blodflödet till olika delar av kroppen.

Muskelsmärtlindring: Värmen i bastun kan lindra muskelspänningar och smärta. Många idrottare använder bastun som en del av deras återhämtning efter intensiv träning för att minska muskeltrötthet och förbättra flexibiliteten.

Stressreduktion: Bastun är känd för sin avslappnande effekt. Värmen och tystnaden inne i bastun skapar en lugn och meditativ atmosfär som kan hjälpa till att minska stressnivåer och främja mental avkoppling.

Rening genom svettning: När du svettas i bastun rensas huden från orenheter. 

Förbättrad sömnkvalitet: Många människor upplever att att ta en bastu innan de går och lägger sig hjälper dem att sova bättre. Den avslappnande effekten av värmen kan främja djupare och mer återhämtande sömn.

Stärkt immunförsvar: En regelbunden bastuupplevelse har kopplats till ett stärkt immunförsvar. Detta beror delvis på att värmen kan öka produktionen av vita blodkroppar, som spelar en viktig roll i att bekämpa infektioner.